Prohlášení

Debata o uprchlících se vede i v Německu a Lužici, její kvality se příliš neliší od naší. Zároveň někteří její účastníci si všímají, co se děje u nás. Na základě toho 26. srpna zveřejnil na svém velmi sledovaném blogu Piwarc (novinář Marcel Braumann) úvahu, v níž upozornil, že Lužičtí Srbové stojí na straně kulturní tolerance a že vzhledem k prohlášení nejvyšších českých ústavních představitelů a necivilizovanému chování České republiky k uprchlíkům je načase přerušit oficiální styky mezi Lužickými Srby a reprezentanty českého státu. Piwarc přitom upozornil, že problematičnost české povahy by neměla být zapomenuta i vzhledem k jejímu vztahu k Romům. Podtrhl, že mu nejde o to přerušit kulturní výměnu mezi oběma národy, ale ta že je mezi Čechy a Srby stejně samozřejmá jako třeba výměna mezi Srby a Bělorusy. Podle něj však český stát svým chováním ztratil právo na patronát nad Lužicí.
Jako předseda Společnosti přátel Lužice a de facto "nejvyšší přítel Lužických Srbů v ČR" jsem měl potřebu se Piwarocově přesvědčení vymezit a korigovat ho upřesněním, že politické mínění české veřejnosti není tak jednoznačné, jak Piwarc svým čtenářům sugeruje. Proto jsem mu napsal soukromý list, v němž jsem citoval svou zahajovací řeč ze Saských dnů. Ta totiž se shodou okolností týkala týchž témat, jež Piwarc Čechům vytýká. Piwarc ji  pravda, k mému překvapení  následně na svém blogu vyvěsil rovněž.
Rozhodně netoužím vytvořit z této stránky politickou střelnici, ale fakt je, že politické vztahy mezi Lužickými Srby a Čechy jsou, mají a musí být součástí portfolia Společnosti přátel Lužice. Dovolte mi proto prohlásit, že je-li hlavním zájmem Společnosti přátel Lužice vytvářet prostředí, v němž je pamatováno na právo menšin obou národů Lužických Srbů, je přirozené a logické, že zájmem Společnosti přátel Lužice je vytvářet prostředí, v němž je pamatováno na právo všech menšin. Bez rozdílu.
Lukáš Novosad, předseda SPL
(Publikováno na Facebooku Společnosti přátel Lužice 1. září 2015. Dlužno podotknout, že Piwarc se k problému vztahu Lužických Srbů a uprchlíků vrací opakovaně, v diskusích následován tematicky stejně zanícenými přicmrndavači.)

Komentáře

Oblíbené příspěvky